Strutul african

(Struthio camelus)

Clasa: Aves

Ordin: Struthioniformes

Familie: Struthionidae

Gen: Struthio

Specie: S. camelus

Distribuție: Africa

Habitat: regiuni de deșert și savane deschise, preferă regiunile cu iarbă scurtă, lipsite de copaci înalți.

Dimensiuni:

- mascul: 210 - 275 cm

- femelă: 75 – 190 cm

Greutate:

- mascul: 100 - 150 kg

- femelă: 90 - 110 kg

Maturitatea sexuală: 2 - 4 ani

Reproducere: martie - septembrie

Perioada de incubație: 35 - 45 zile

Număr pui: 20

Hrană: semințe, iarbă, flori și fructe

Speranța de viață: 62 ani

Prădători: omul

Status de conservare: risc scăzut

Masculul are pene albe și negre în trecut erau foarte apreciate, pe când femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenușie, puii având o culoare asemănătoare cu femela. Picioarele lungi ale struțului sunt de culoare cenușie, cenușiu albăstrui lipsite de pene, la mascul în perioada de împerechere picioarele sunt de culoare rozacee putând fi văzute de la distanță.

Pasărea are un gât golaș lung, capul struțului fiind mic în raport cu mărimea păsării, ochii în schimb au un diametru de 5 cm, fiind în cadrul vertebratelor terestre ochii cei mai mari. Bazinul struțului ventral (dedesubt) are simfiza pubiană (Symphysis pubica) închisă, care este un caz de excepție la păsări. Struțul are o musculatură a picioarelor puternic dezvoltată, ca o adaptare la alergare, atingând o viteză de 70 km/h, pe când timp de o jumătate de oră pasărea poate alerga cu o viteză de 50 km/h.

Astfel, o altă particularitate caracterstică numai struțului este faptul că, prin adaptare la fugă, pasărea are numai două degete (Didactylie) la picior, picioarele folosind și ca o armă de temut. Degetele au gheare puternice ce ating o lungime 10 cm. Osul pieptului (Sternum) este plat (lat. Ratis) la toate varietățile de struți, din care cauză pasărea are o centură scapulară dezvoltată cu oasele Os coracoideum și Clavicula.

Aripile struțului sunt relativ mari, dacă luăm în considerare că este o pasăre adaptată la alergare, care nu poate zbura, aripile fiind folosite la păstrarea echilibrului corpului în timpul alergării, sau în perioada împerecherii.

Glasul masculului poate fi auzit în perioada împerecherii, fiind asemănător cu glasul leului, pe când glasul puilor este mai melodios.