Porc spinos

(Hystrix cristata)

Clasa: Mammalia

Ordin: Rodentia

Familie: Hystricidae

Gen: Hystrix

Specie: H. cristata

Distribuție: Africa, India, Grecia, Italia

Habitat: deșerturi, păduri și pajiști.

Dimensiuni:

- corp: 60 - 90 cm.

- coadă: 20 - 25 cm.

Greutate: 13 - 27 kg.

Maturitate sexuală: 1 - 2 ani.

Perioada de gestație: 2 luni.

Număr pui la naștere: 1 - 2 pui.

Hrană: scaieți, buruieni, scoarță de copac și frunze.

Porcul spinos este al treilea cel mai mare membru al familiei rozătoarelor. Numele de porc spinos provine din cuvântul francez “porc d’epine”. Corpul acestui animal este rotund și este acoperit cu țepi, iar culoarea lor poate fi gri, maro sau alb. Acei țepi care le acoperă corpul sunt fire de păr îmbrăcate în cheratină și sunt folosiți pentru a îndepărta prădătorii. În mod normal acești țepi stau în poziție culcată, însă atunci când porcul spinos se simte amenințat, aceștia se ridică în sus. Are botul tocit, iar ochii și urechile sale sunt mici. Picioarele sale sunt mici și robuste, fiecare având 5 degete care se termină cu gheare puternice.

Porcii spinosi au vederea slabă, însă compensează prin simțul dezvoltat al mirosului.