Pisica sălbatică

(Felis silvestris)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Felidae

Gen: Felis

Specie: F. silvestris

Distribuție: Africa, Asia, Europa

Habitat: pădurile liniștite, cât mai întinse, cu mulți arbori bătrâni și/sau hățișur

Dimensiuni:

- mascul: 43 - 91 cm

- femelă: 40 - 77 cm

Lungimea cozii:

- mascul: 23 - 40 cm

- femelă: 18 - 35 cm

Greutate:

- mascul: 5 - 8 kg

- femelă: 3 - 5 kg

Maturitatea sexuală: 300 zile

Reproducere: decembrie - februarie, mai - iulie

Perioada de gestație: 60 - 88 zile

Număr pui la naștere: 1 - 7

Hrană: rozătoare mici, păsări, nutrii, insecte etc.

Speranța de viață: 13 - 14 ani

Status de conservare: risc scăzut

Toate pisicile domestice provin din subspecia nord-africană - Pisica sălbatică africană (Felis silverstris lybica).

Pisica sălbatică a fost, datorită aspectului și dimensiunilor ei, mai puțin râvnită și vânată decât râsul. Ca urmare, astăzi se întâlnește din Delta Dunării până în munți, pe teritorii mult mai largi decât râsul.

O caracteristică a împerecherii la pisica sălbatică este glanda perianală, de secreție externă, ce secretă un lichid cu miros de valeriană, folosit pentru marcarea teritoriului, dar și pentru atragerea partenerului. După unele ipoteze mirosul acesta provoacă reacția de vânare necontrolată din partea râsului.

Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Ca animal nocturn și de amurg, are ochii bine adaptați la văzul de noapte, dar departe de performanțele râsului. Tacticile de vânătoare sunt asemănătoare cu ale pisicii de casă. Dacă este nevoită, poate înota, dar în general evită apa.

Nu urmărește niciodată prada care îi scapă.