Peruș standard

(Melopsittacus undulatus)

Clasa: Aves

Ordin: Psittaciformes

Familie: Psittacidae

Gen: Melopsittacus

Specie: M. undulatus

Distribuție: Australia

Habitat: zone de pădure

Dimensiuni: 18 cm

Greutate: 30 - 40 g

Perioada de incubație: 3 săptămâni

Număr pui: 4 - 6

Hrană: semințe, frunze, verdețuri fragede, muguri

Speranța de viață: 10 ani

Status de conservare: risc scăzut

Perușul este, fără îndoială, cel mai comun papagal de companie originar din emisfera sudică, mai exact din Australia, fiind răspândit pe tot teritoriul acestui continent. Există peste 5 milioane de exemplare de peruși răspândite în toată lumea. În unele zone ale Australiai, populațiile de peruși sunt atât de numeroase încât afectează grav cultuile de cereale, având un efect distructiv asupra acestora.