Pelican

(Pelecanus onocrotalus)

Clasa: Aves

Ordin: Pelecaniformes

Familie: Pelecanidae

Gen: Pelecanus

Specie: P. onocrotalus

Distribuție: pe toate continentele mai puțin Antarctica

Dimensiuni: 1,6 - 1,8 m

Greutate: 4,6 - 8 kg

Perioada de incubație: 32 - 35 zile

Număr pui: 1-3

Hrană: pește, crustacee, mormoloci, broaște țestoase, pescăruși, rațe sălbatice

Speranța de viață: 10 - 25 ani

Status de conservare: risc scăzut

Un lucru interesant despre pelicani este ca puii care se află în ou pot comunica cu părinții, transmițându-le dacă le este prea cald sau frig. În acest fel, când vor ieși din ou nu vor avea probleme să-și recunoască părinții. Primul pui ieșit din ou este vizibil mai mare decât ceilalți și va primi mai multa hrană. De asemenea, puiul de pelican își poate ataca sau chiar ucide frații mai mici.  

Pelicanii sunt destul de mobili, căutând apele potrivite în care există mâncare. Pelicanii nu sunt capabili de zbor susținut, însă pot rămâne în aer și 24 de ore, acoperind sute de kilometri. Se avântă destul de sus și folosesc energia pentru a ajunge la altitudini considerabile. Pelicanii zboară în mod obișnuit la o altitudine de 1000 metri, însă s-au înregistrat și zboruri la 3000 de metri. Mutându-se de la un grad de căldură la altul, pelicanii pot călători distanțe lungi cu un minimum de efort, atingând o viteză de 56 km/h.