Oi si capre

(Caprinae)

Clasa: Mammalia

Ordin: Artiodactyla

Familie: Bovidae

Gen: Caprinae

Distribuție: America de Nord, America de Sud, Asia, Europa

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 1,2 - 1,8 m

înălțime la greabăn: 65 – 125 cm

Greutate: 20 - 200 kg

Perioada de gestație: 5 - 6 luni

Număr pui la naștere: 1 - 4 

Hrană: animale erbivore

Culoarea lânii poate fi albă, brună până la neagră. Ambele sexe au coarne, la masculi sunt mult mai bine dezvoltate, au formă spiralată putând atinge lungimea de peste 1 m. Oaia spre deosebire de capră nu are bărbiță.

Oile sălbatice, din care provin oile domestice se mai pot întâlni azi în vestul, centru și nord-estul Asiei ca și vestul Americii de Nord. În Europa sunt periclitate de dispariție, în prezent mai trăiesc ca. 3000 de exemplare în peninsula Balcanică.