Leu

(PANTHERA LEO)

Clasa: Mamifere &

Ordin:  Carnivora    

Familie: Felidae   

Gen: Panthera

Specie: P. leo

Distribuție: Sudul Saharei până în sudul Africii exculând centura de păduri tropicale congoleze; nord-vestul Indiei (o populație izolată doar în Sanctuarul Pădurea Gir ).

Habitat: savanele cu ierburi înalte şi tufişuri, păduri deschise, marginea deşertului

Dimensiuni:

- masculul: 

- lungimea corpului 1,7 – 2,5 m
- lungimea cozii 60-100 cm
- înălțimea la greabăn 1,2 m
- greutatea 150-250 kg

- femela: 

lungimea corpului 1,4 – 1,7 m
- lungimea cozii 60-100 cm
- înălțimea la greabăn 1,1 m
- greutatea 120- 180 kg

Maturitatea sexuală: 3-4 ani

Perioada de împerechere: nu au perioadă de împerechere, fiind asezonali, cu toate acestea, în perioada mai-iulie se înregistreză cele mai multe naşteri. Perioada fertilă la femele durează 4 zile.

Perioada de gestație: 100-114 zile

Număr pui la naştere: în medie 3-4 

Greutatea la naştere : 1,5 kg

Hrană : ungulate (ierbivore) mari: zebre, impala, facoceri, antilope gnu, gazele; tineri rinoceri, hipopotami, elefanți; rozătoare etc. 

Speranța de vieță:

- în libertate: masculii 12-16 ani; femelele 15-16 ani până la 18 ani
- în captivitate – până la 25-30 ani

Protecția speciei: citată de IUCN ca specie vulnerabilă

Leii sunt singurele feline cu smocuri de păr la vârful cozii şi cu coamă (masculii). 
Sunt feline sociale care trăiesc în grupuri matriarhale, formate din femele înrudite (nici una dominantă), cu puii lor. Leoaicele demonstreză câteva comportamente de cooperare unice printre feline. Membrele grupului îşi sincronizeză naşterile, puii sunt crescuți în comun, vânează împreună, folosind strategii de atac, adoptă puii dacă acestora le-a murit mama, etc.

De obicei, leoicele vânează. Şi masculii fac acest lucru, dar când nu sunt întrun grup de femele. Masculii dorm până la 20 de ore pe zi.