Papagal Jako

(Psittacus erithacus)

Clasa: Aves

Ordin: Psittaciformes

Familie: Psittacidae

Gen: Psittacus

Specie: P. erithacus

Distribuție: Coasta de Fildeș, estul și vestul Keniei, Angola, din nord până înspre sud, regiunea de sud a Congoului și nord-vestul Tanzaniei

Dimensiuni: 

- lungimea corpului: 33 cm

- anvergura aripilor: 46 - 52 cm

Greutate: 400 g

Perioada de incubație: 3

Număr pui: 3 - 5

Hrană: fructul palmierului de ulei, nuci, semințe, fructe

Speranța de viață: 100 ani

Prădători: omul

Status de conservare: vulnerabil

În cazul acestei specii, diferența exterioară dintre cele două sexe este foarte dificil de definit. În timp ce zona fără pene din spatele ochilor la masculi se conturează cu un unghi ascuțit, la femele este rotunjită. Acestea au nările mai mărunte și capul mai rotund. În timp ce penele cozii masculilor "atârnă", la femele rămân de obicei mai ascunse.

Coada papagalilor tineri are o nuanță roșie mai întunecată, iar penele de deasupra cozii sunt gri și doar vârful este roșiatic; culoarea irisului este inițial mai întunecat (circa 4 luni), dupa aceea devine gri deschis (1 an), ca apoi să fie gălbui. La vârsta de 2-3 ani, aproximativ, își capătă culoarea definitivă. Puii Jako masculi au penajul cozii de culoarea roșie, iar cei de sex feminin au o nuanță mai gălbuie.