JAGUAR

(Panthera onca)

Clasa: Mamifere

Ordin: Carnivora

Familie:  Felidae

Gen: Panthera

Specie: P. onca

Distribuție: America Centrală şi de Sud, din sud-estul Statelor Unite până în Patagonia. Cei mai mari jaguari trăiesc în Brazilia, la Mato Grosso.

Habitat: pădurea tropicală, mlaştini, savane, zone aride acoperite numai cu arbuşti

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 112-185 cm

- lungimea cozii: 45-75 cm

Greutatea:

- masculul: 55-100 Kg

- femela: 45-90 Kg

Maturitatea sexuală: la 3 ani

Perioada de împerechere: la tropice tot timpul anului la marginea ariei de răspândire, toamna devreme.

Durata gestației: 93 - 110 zile

Număr pui la naștere: 1-4 pui, de 700 – 900 grame, cu ochii închişi. În următoarele săptămâni încep să-şi descopere mediul, iar în jurul vârstei de 6 luni merg deja cu mama lor la vânătoare.   

Hrană: pecari, căprioare, maimuţe, tapiri, capybara, leneşi, păsări, caimani, peşti, ţestoase, ouă de păsări.

Speranța de vieță:  aproximativ 15 ani în libertate (până la 20 în captivitate)

Protecția speciei: în multe regiuni populaţiile de jaguar sunt în declin, statutul lui în libertate fiind de specie ameninţată.

Specii înrudite: tigrul, leul, leopardul, leopardul-zăpezilor
     
Se pare că masculiii şi femelele se întâlnesc în libertate doar pentru a se împerechea. După împerechere masculul părăseşte femela, aceasta crescându-şi singură puii.
Deşi este un bun căţărător, jaguarul vânează pe pământ şi în special noaptea. În copaci se caţără pentru a-şi urmării victima. Pe distanţe scurte este foarte rapid, dar oboseşte repede. Înainte de a-şi începe ospăţul, îşi târăşte victima sfârtecată în culcuş.

Dintre cele cinci speciii de feline mari, aflate în captivitate ( leul, tigrul, leopardul şi leopardul- zăpezilor) toate se încrucişează relativ uşor, în timp ce jaguarul poate fi încrucişat numai cu leoaica.

Jaguarul este singura felină care nu toarce. Jaguarul şi leopardul se aseamănă foarte mult, ambele animale au constituţie asemănătoare, dar jaguarul are un aspect mai robust şi labe mai puternice, având o apariţie mai impunătoare. Capul jaguarului este mai mare şi mai lat, decât al leopardului.