Fazan

(Phasianus colchicus)

Clasa: Aves

Ordin: Galliformes

Familie: Phasianidae

Gen: Phasianus

Specie: P.colchicus

Distribuție: Europa, Asia

Habitat: câmpii și dealuri

Dimensiuni: 60 - 89 cm

Greutate: 0,5 - 3 kg

Reproducere: martie - iunie

Perioada de incubație: 24 zile

Număr pui: 7 - 15

Hrană: plante, cereale, semințe, fructe de pădure, insecte și nevertebrate mici

Speranța de viață: 3 ani

Prădători: vulpea, câinele, sconcsul, bufnița etc.

Status de conservare: risc scăzut

Masculul are o coadă lungă bifurcată, iar penajul auriu cu pene pestrițe alb cu negru, sau galben cu cenușiu. Capul este albăstrui cu reflexe verzui. Femela are penajul de culori mai spălăcite de nuanțe galben cu cenușiu. In prezent se cunosc ca. 30 de rase, toate fiind păsări active ziua, trăind pe câmpuri cu terenuri cultivate, unde consumă de obicei o hrană de natură vegetală, iar noaptea se retrag în pădure dormind în arbori.

Fazanul este o pasăre de mărime medie, cu un corp adânc sub formă de pară, cap mic și o coadă lungă și subțire. Masculii sunt mult mai mari și mai viu colorați decât femelele. Masculul are un penaj spectaculos și viu colorat, cu o coadă pestriță și pete roșii în jurul ochilor. Multe specii de fazan au un cerc alb în jurul gâtului. Femelele fazan sunt mai puțin colorate, fiind de culoare maro, un penaj pestrițat și o coadă lungă, însă mai scurtă decât cea a masculilor.

Există două mari categorii de fazan: cel cu cercul alb în jurul gâtului, iar celălalt este mult mai colorat și îi lipsește cercul alb.