Condorul

(Vultur gryphus)

Clasa: Aves

Ordin: Accipitriformes

Familie: Cathartidae

Gen: Vultur

Specie: V. gryphus

Distribuție: răspândiți în munții Anzi, în estul Americii de Sud

Habitat: viețuiesc la altitudini de 3000 - 5000 m, dar și arii joase cum ar fi poalele munților și podișuri

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 117 - 135 cm

- anvergura aripilor: 274 - 310 cm

Greutate:

- mascul: 11 - 15 kg

- femelă: 7,5 - 11 kg

Maturitatea sexuală: 5 - 6 ani

Perioada de incubație: 54 - 58 zile

Număr pui: 1 - 2

Hrană: leșuri de animale, cum ar fi cele de căprioară, cerbi

Speranța de viață: 50 - 70 ani

Prădători: omul

Status de conservare: risc scăzut

Considerat cea mai mare pasăre de pe Pământ, Condorul de Anzi este considerat un simbol de putere și vitalitate. Contrar acestui simbol, de sute de ani, condorul se luptă cu umanitatea pentru supraviețuire. Din cauza vânării excesive, defrișărilor și poluării, habitatul acestei specii de vulturi a fost redus semnificativ, ducând în 1973 la trecerea ei pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Coloritul condorului este foarte contrastant și expresiv. Penajul este aproape în totalitate negru-strălucitor, excepție servind gulerașul alb și pufos și marginile albe ale aripilor, evidențiate la masculi (penele albe apar numai după prima năpârlire). Pe cap și pe gât penele practic lipsesc, pielea primind în aceste locuri nuanțe de la roz-pal până la roșu-violet și cafeniu. Păsările își curăță sistematic capul de pene. Se presupune că lipsa penelor pe cap este o adaptare igienică, dezvoltată de-a lungul evoluției, în urma căreia pielea este curățată sub acțiunea razelor UV și a deshidratării în condițiile climatice ale munților. Regiunea superioară a capului este ușor turtită. La masculi, pe cap se evidențiază o creastă cărnoasă de culoare roșie-închisă, iar pielea este foarte încrețită, formând cercei.