Codalbul

(Haliaeetus albicilla)

Clasa: Aves

Ordin: Falconiformes

Familie: Accipitridae

Gen: Haliaeetus

Specie: H. albicilla

Distribuție: Asia, Europa

Habitat: coaste maritime, râuri, lacuri. Pe uscat, codalbul preferă marginea lacurilor și fluviilor aflate în tundră, păduri sau aproape de păduri, care sunt potrivite pentru găsirea prăzii. Pe coastă mării, el trăiește pe falezele stâncoase abrupte.

Dimensiuni: 66 - 94 cm

Greutate:

- mascul: 3,1 - 5,4 kg

- femelă: 4 - 6,9 kg

Maturitatea sexuală: 5 - 6 ani

Perioada de incubație: 35 - 42 zile

Număr pui: 1 - 3

Hrană: pești, broaște, păsări, șerpi, ouă, popândăi, hoituri

Speranța de viață: 27 ani

Status de conservare: risc scăzut

Codalbul are corpul cafeniu, coada albă, ciocul galben puternic, lung, drept, încovoiat spre vârf și picioare galbene, la fel ca și degetele; unghii negre, mult curbate. Penajul este de culoare brun închis (cafeniu), cu excepția capului și bazei gâtului care sunt mai deschise. Păsările bătrâne au capul și gâtul alb. Adulții au o coadă albă. Aripile sunt mari în formă de “ușă de hambar”.

Capul este mare și ciocul foarte masiv. Ciocul este brun-negricios la tineri, galben la adulți; puternic, lung, drept, încovoiat brusc spre vârf. Picioarele sunt galbene, la fel ca și degetele cu unghii negre, mult curbate. Jumătate din lungimea picioarelor sunt acoperite cu pene.

Cuibul este o construcție masivă situat în arbori din vecinătatea apelor; el este mărit mereu în decursul anilor și este format din bețe și crengi și este căptușit cu plante verzi, ramuri cu frunze, lână, cârpe etc. Cuibul este construit de ambele sexe: masculul aduce materialul, iar femela construiește cuibul.