COATI

(Nasua nasua)

Clasa: Mamifere

Ordin: Fissipeda

Familie: Procyonidae

Gen: Nasua 

Specie: N. nasua 

Distribuție: sudul statului Arizona, sud-vestul statului New Mexico,Mexic, America Centrală, America de Sud până în Argentina

Habitat: marginea pădurilor de foioase și conifere, păduri riverane

Dimensiuni:

- corpul: 410 – 670 mm

- coada: 320 – 690 mm

Greutatea: 3,5-6  kg

Maturitate sexuală:

- femela: 2 ani

- masculul: 3 ani

Perioada de împerechere: în timpul iernii

Durata gestației: 74-77 zile

Număr pui la naștere: 2 – 6 

Hrană: plante, insecte, păianjeni, (este în primul rând insectivor), mamifere mici, amfibieni, reptile (șopârle)

Durata vieții: în libertate 7-8 ani, în captivitate 17 ani

Protecția speciei: nu este clasificat ca amenințat în sălbăticie; este citat de CITES Apendix III în Uruguay

Prădători: păsări de pradă, boa, jaguari, pume, oceloți

Sunt activi ziua și noaptea; în orele fierbinți ale zilei se retrag în ascunzișuri săpate în pământ sau făcute în arbori. Femelele formează grupuri împreună cu puii, masculii sunt solitari.