CĂPRIOARA

(Capreolus capreolus)

Clasa: Mamifere

Ordin: Artiodactyla

Familie: Cervidae

Gen: Capreolus

Specie: C. capreolus

Distribuție: Europa, S-E Siberiei, Asia Mică, N Iraqului, N Iranului, V Chinei, E Tibetului

Habitat: amestecul de păduri de foioase, terenuri agricole, lăstărişurile şi subarboretul bogat, cu semănături în apropiere

Lungimea corpului : 1-1,3 m

Înălțime: 70-80 cm

Greutate: 15-30 kg. Greutatea variază în funcţie de vârstă, sex, mediu de viaţă, dar şi de la un an la altul în funcţie de abundenţa hranei.

Maturitate sexuală: peste un an

Perioada de împerechere : iulie-august şi mai târziu, în noiembrie-decembrie

Gestația: 22-40 de săptămâni

Număr pui la naștere: 1-3 (în mai)

Hrană: iarbă, flori, frunze, ciuperci, muguri, lujeri, ghindă, jir

Speranța de viață: 10-15 ani, maxim 17 ani

Prădători: lupul, râsul, vulpea

Protecția speciei: apare pe Lista Roşie IUCN cu risc scăzut; în România este ocrotită prin lege. 

Căprioara năpârleşte de două ori pe an: în mai-iunie, când primeşte haina de vară de culoare roşie-brună şi în septembrie. Durata năpârlitului este scurtă, părul căzând uneori în smocuri mari.
În septembrie, năpârlirea este mai lentă, părul cel nou este de culoare cenuşiu închis, mai lung şi mai des. Caracteristica părului de iarnă este pata albă din jurul anusului, care vara este ştearsă.