CANGUR DAMA

(Macropus eugenii)

Clasa: Mamifere

Ordin: Marsupialia

Familie: Macropodidae

Gen: Macropus

Specie: M. eugenii

Distribuție: Australia, Noua Guinee, Noua Zeelandă, Tasmania, câteva insule învecinate din Pacificul de Sud 

Habitat: lăstărișuri, marginile pădurilor,câmpii interioare, savana

Dimensiuni : lungimea corpului - aproximativ 65 cm, coada  37,5-42,5 cm

Greutate: 4-10 kg

Maturitate sexuală:

- mascul  - 2 ani

- femela  - 9 luni

Perioada de împerechere: ianuarie până în iunie sau august.

Durata gestației: 28 zile

Număr pui la naștere: un pui imatur (datorită perioadei scurte de gestaţie)
Noul născut se urcă în marsupiul mamei, neajutat de aceasta, unde începe să sugă şi unde va rămâne timp de 5-11 luni, perioadă în care îşi continuă dezvoltarea. Pentru prima dată scoate capul din marsupiu la 150 de zile de la naştere.

Hrană: iarbă, frunze, lăstari

Speranța de viațăi: 12-15 ani, posibil mai mult în captivitate

Membrele posterioare sunt puternice şi disproporţionat de mari în comparaţie cu corpul. Coada este foarte puternică, musculoasă şi lungă, fiind folosită pentru echilibru când se delpasează şi ca support când stă. Au trasee bine stabilite în teritoriul pe care îl ocupă. 

Până părăsesc marsupiul, atât masculii, cât şi femelele, au aceeaşi rată a creşterii, după aceea masculii încep să crească mai rapid, devenind, astfel, mai mari. Este un animal crepuscular şi nocturn.