Câinele de preerie cu coadă neagră

(Cynomys ludovicianus)

Clasa: Mamifere

Ordin: Rodentia

Familie: Sciuridae

Gen: Cynomis

Specie: C. ludovicianus

Distribuție: zonele de preerie din partea centrală şi de sud a Texasului până la graniţa Statelor Unite cu Canada

Habitat: păşuni deschise cu vegetaţie joasă

Lungimea corpului: 352-415 mm

Greutate: 0,7-1,5 kg

Hrană: animal erbivor (frunze, rădăcini, tulpini, seminţe)

Număr pui: 1-6

Perioada de gestaţie: 33-38 de zile

Prădători: coiotul, bursucul, linxul, dihorul, şoimul de preerie, vulturul auriu, uliul

Status de conservare: apare pe Lista Roşie IUCN ca specie aproape ameninţată.

Galeriile şi proviziile sunt proprietate comună coloniei.
Denumirea lor provine de la habitatul în care trăiesc şi după semnalul de alarmă dat de animal în caz de pericol. Animal diurn şi activ tot timpul anului (nu hibernează). Numele ştiinţific al lor Cynomys, înseamnă în limba greacă şorecar, numele de câine îi este atribuit după sunetele produse asemănătoare lătratului date în timpul luptelor ierarhice.