Bufnița polară

(Bubo scandiacus)

Clasa: Aves

Ordin: Strigiformes

Familie: Strigidae

Gen: Bubo

Specie: B. scandiacus

Distribuție: America de Nord, Europa

Habitat: regiunile mlăștinoase, pe movile de pământ

Dimensiuni: 52 - 71 cm

Greutate: 1,6 - 3 kg

Reproducere: luna mai

Perioada de incubație: 5 săptămâni

Număr pui: 5 - 14

Hrană: lemingii și alte rozătoare polare, dar și potârnici de zăpadă sau iepuri

Prădători: păsări răpitoare, lupii de mare, vulpile polare

Status de conservare: risc scăzut

Vânează pe lumină. Cuibărește în regiunile mlăștinoase, pe movile de pământ. Iarna, în căutarea hranei, migrează spre sud. Ca adaptare la clima rece, are penajul foarte dens și picioarele îmbrăcate în pene.