Barza albă

(Ciconia ciconia)

Clasa: Aves

Ordin: Ciconiiformes

Familie: Ciconiidae

Gen: Ciconia

Specie: C. ciconia

Distribuție: Europa, Africa, Asia

Habitat: regiuni calde, pe lângă mlaștini sau pe marginea bălților

Dimensiuni: 110 - 115 cm

Greutate: 2,3 - 4,5 kg

Maturitatea sexuală: 2 - 4 ani

Perioada de incubație: 33 - 34 zile

Număr pui: 4

Hrană: broaște, pești, insecte, viermi

Speranța de viață: 35 ani

Status de conservare: risc scăzut

În Europa, această mare pasăre migratoare este o specie foarte îndrăgită. Construiește cuibul pe acoperișuri, coșuri și pe turnurile bisericilor. Se hranește în câmp și locuri deschise, unde există umiditate. Toamna, berzele europene zboară în stoluri spre sud, în Africa, și primăvara obișnuiesc să se întoarcă la același cuib abandonat cu șase luni în urmă. În general, folosesc un singur cuib mai mulți ani la rând. Berzele emit un sunet specific cu repetate lovituri de cioc, cu acest sunet berzele comunicând între ele. Capul este rotunjit, prevăzut cu un cioc lung, conic, drept, care se continuă cu un gât lung și mlădios. După culoarea penajului, există două specii de berze: albă și neagră.

Trăiesc pe malurile apelor și în regiuni mlăștinoase. De la picioarele înalte, subțiri și lipsite cu pene, provine denumirea de picioroange; degetele sunt unite numai la bază printr-o membrană interdigitală.