Alpaca

(Vicugna pacos)

Clasa: Mamifere

Ordin: Artiodactyla

Familie: Camelidae

Gen: Vicugna

Specie: V. pacos

Distribuție: America de Sud (Ecuador, Peru, Bolivia de Nord, Chile de Nord).

Lungimea corpului: 1,2 – 2,1 m

Lungimea cozii: 15 – 25 cm

Greutatea: 55 – 65 kg

Hrana: iarbă

Maturitate sexuală:

- masculul : 2 – 3 ani

- femela : 1 – 2 ani

Gestația: 345 zile

Număr pui: 1, se poate ridica la câteva minute după naştere 

Speranţa de viaţă: aproximativ 20 de ani

Protecția speciei: populaţia nu este în pericol, dar rămâne concentrată numai în regiunile înalte ale Anzilor Au fost domesticite pentru părul lor asemănător cu lâna care este extreme de valoros.

Strămoşul sălbatic este Vicuna. Sunt animale sociale, trăiesc în grupuri familiale, formate dintr-un mascul alfa, femelele şi puii lor. Când sunt ameninţate pot scuipa şi lovii cu picioarele.

Trebuie să mănânce 1 – 2 % din greutatea corporală / zi, deci aproximativ 2 baloti de fân (27 kg) pe lună pe cap de animal. Se mai poate suplimenta cu sare pentru a asigura aportul de minerale. Unghiile şi dinţii trebuie cosmetizate o data la 6 – 12 luni, împreună cu tunderea anuală.