Agarponis cu fața piersică

(Agapornis roseicollis)

Clasa: Aves

Ordin: Psittaciformes

Familie: Psittaculidae

Gen: Agapornis

Specie: A. roseicollis

Distribuție: Sud-Estul Africii

Habitat: zone de munte, semi-deșert și de pădure

Dimensiuni: 

- lungimea corpului: 17 - 18 cm

- anvergura aripilor: 106 mm

- lungimea cozii: 44 - 52 mm

Greutate: 60 g

Perioada de incubație: 23 zile

Număr pui: 4 - 6

Hrană: semințe, fructe

Speranța de viață: 10 - 15 ani

Status de conservare: risc scăzut

În afara perioadei de împerechere, papagalii Agapornis trăiesc în grupuri de peste 30 de indivizi, care, în timpul zilei, pleacă în căutarea hranei, parcurgând distanțe mari. După ce se hrănesc, se întorc în cuiburi. 

O caracteristică ciudată a acestor păsări este că se pot atârna de crengile copacilor cu capul în jos, asemenea liliecilor. În această poziție obișnuiesc să se ciugulească reciproc.