Scorpion imperial

(Pandinus imperator)

Clasa: Arachnida

Ordin: Scorpiones

Familie: Scorpionidae

Gen: Pandinus

Specie: P. imperator

Distribuție: Africa

Habitat: păduri tropicale și zone de savană

Dimensiuni: 20 cm (inclusiv coada)

Greutate: 30 g

Perioada de gestație: 9 - 18 luni

Număr pui la naștere: 12 

Hrană: termite, șoareci mici și șopârle

Speranța de viață: 5 - 8 ani

Prădători: alți scorpioni, păianjeni, viespe parazite, păsări, reptile, maimuțe, manguste, rozătoare

Status de conservare: amenințat cu dispariția

Corpul este negru, cu reflexii verzui. Cleștii sunt mari și puternici, maronii la culoare și suprafața granulată. Scorpionul imperial, la fel ca majoritatea scorpionilor, este retras și izolat. Majoritatea timpului stă ascuns în vizuina sa sau undeva la adăpost, părăsind-o doar pentru a vâna. Când se simte amenințat, scorpionul imperial va fugi dacă este posibil, sau va lua poziția de amenințare - deschizând larg pedipalpii și ridicând telsonul deasupra corpului. În cazul în care hărțuirea continuă el preferă să atace cu cleștii, rareori își utilizează telsonul. Cleștii sunt foarte puternici, putând să rupă un creion. Veninul său conține o toxină numită imperatoxin. Scorpionii imperiali nu manifestă canibalism, nu se mânâncă unii pe alții.

Scorpionii juvenili se nasc foarte vulnerabili și incapabili să se descurce singuri. Mama le este fidelă, îi apără cu înverșunare și le aduce pradă ucisă. Tinerii scorpionii își petrec copilăria pe spinarea mamei lor. Atunci ei cercetează lumea și fac primele încercări de a vâna. Pentru câteva luni tinerii vor reveni la mama lor, atunci când sunt speriați, apoi ei își sapă propriile vizuini și devin independenți.

În ciuda faptului că scorpionul imperial este aproape în întregime negru, când este expus la lumina ultravioletă corpul lui strălucește, devenind albastru-verzui. Însă această capacitate lipsește după naștere sau după năpârlire. Colecționarii folosesc lumina UV pentru a găsi scorpionii noaptea.