Biodiversitatea din Regiunea Dunăre-Carpați este amenințată conform ultimului Raport ONU.

Crimele împotriva naturii–tăierile ilegale, comerțul ilegal și braconajul amenință biodiversitatea din Regiunea Dunăre-Carpați

Raportul ONU “Combaterea infracțiunilor împotriva vieții sălbatice și a pădurilor în regiunea Dunăre-Carpați”, prezentat în data de 22 noiembrie 2017 în Parlamentul European, avertizează că tăierile ilegale de lemn și comerțul cu specii sălbatice amenință biodiversitatea regiunii și mijloacele de trai ale oamenilor – în ciuda legislației europene și internaționale privind mediul.

Pădurile din Carpați găzduiesc cele mai mari populații de urși bruni, lupi și râși din Europa, care, în ciuda faptului că sunt protejate de legile și convenţiile UE sau internaționale, sunt frecvent expuse la braconaj.

Bazinul Dunării susține, de asemenea, ultimele populații viabile de sturioni din Europa. Caviarul recoltat ilegal (icrele de sturion) atinge prețuri de până la 6.000 de euro pe kilogram pe piața neagră – un comerț cu o valoare de cel puțin 22 de milioane de euro pe an pentru UE. Dintre cele șase specii de sturioni din bazinul Dunării, una este acum dispărută, patru sunt critic amenințate și una este vulnerabilă. Populația de morun a scăzut cu peste 67%  în anii 1980, iar acum este amenințat cu dispariția din cauza pescuitului ilegal, a fragmentării și a pierderii habitatelor.

 

Împușcarea ilegală a păsărilor sălbatice este o criză prea puţin observată în ceea ce priveşte fauna sălbatică din regiune. Cu toate acestea, între 11 şi 36 de milioane de păsări sunt ucise ilegal în zona Mării Mediterane în fiecare an. În Serbia, de exemplu, aproximativ 104.000-163.000 păsări sunt ucise ilegal în fiecare an.

 

„Furtul acestor resurse naturale subminează dezvoltarea și privează guvernele de banii de care au nevoie pentru a promova locurile de muncă, educația și serviciile de sănătate”, a declarat Erik Solheim, directorul executiv al Programului pentru Mediu al ONU.

Pentru a combate crimele împotriva mediului și tăierile ilegale de lemn, autorii studiului recomandă intensificarea colaborării inter-agenții în cadrul țărilor și cooperarea între statele din regiune, privind schimbul de date și aplicarea legii. În acest scop, agențiile de aplicare a legii trebuie să beneficieze de resurse mai bune, iar procurorii și judecătorii să fie instruiți să sporească probabilitatea ca aceste cazuri să fie aduse în fața instanței și să conducă la sancțiuni corespunzătoare. Este nevoie, de asemenea, la nivelul UE și al statelor membre, de un impuls puternic pentru punerea în aplicare a legilor UE privind natura și viața sălbatică, inclusiv a planului de acțiune al UE împotriva traficului de specii sălbatice.