Rolul Grădinii Zoologice București

  • adăpostirea animalelor în condiţii care să corespundă cerinţelor biologice şi de conservare pentru speciile individuale, între altele, prin îmbunătăţiri specifice speciilor aduse amplasamentelor;
  • menţinerea unui standard ridicat de creştere a animalelor, cu un program preventiv şi curativ dezvoltat pentru îngrijire veterinară şi alimentară;
  • prevenirea evadării animalelor şi prevenirea pătrunderii din exterior a dăunătorilor şi epidemiilor;
  • participarea la activităţi de cercetare, conservare şi educare.

 

Directiva 22/CE/99 privind animalele sălbatice din grădinile zoologice

Obiectivul grădinilor zoologice este de a ocroti fauna sălbatică, de a asigura participarea la activităţi de cercetare privind conservarea speciilor, promovarea şi elaborarea unei strategii privind educaţia publicului, schimbul de informaţii şi acţiuni de sensibilizare a comuntăţiilor în legătură cu aceste unităţi permanente.

Grădinile Zoologice din întreaga lume sunt vizitate de milioane de oameni, cei mai mulți locuiesc în zone urbane și au un contact minim cu natura. Vizitarea unei grădini Zoologice are la bază interesul pentru viața sălbatică și pentru animale.

Cele mai multe grădini zoologice și acvarii sunt vizitate în mod regulat de numeroase clase de la grădiniță până la nivel universitar. Aceste cursuri primesc tururi educaționale structurate și lecții care se concentrează pe teme selectate, ca parte a programului lor de formare la grădina zoologică sau acvariu. Multe grădini zoologice și acvarii au dezvoltat programe profesionale și facilități pentru acest tip de educație pentru grădinile zoologice.

Spectrul de posibilități educaționale care utilizează animalele zoologice ca subiecte principale este inepuizabil și, cu siguranță, nu se oprește din subiectele din biologia clasică. Un accent deosebit se pune pe educația pentru conservare. În acest context, Strategia mondială de conservare a grădinilor zoologice și a acvariilor recomandă ca, pe lângă abordarea problemelor de conservare din perspectiva științelor biologice, grădinile zoologice și acvariile ar trebui să dezvolte programe educaționale care să elucideze contextul socio-economic al amenințărilor la adresa naturii. Prin aceasta ar trebui să joace un rol activ în creșterea conștientizării publice și politice a legăturii dintre consum și stilul de viață și supraviețuirea speciilor și a sistemelor biologice.

Din secolul al XIX-lea până la sfârșitul secolului XX, grădinile zoologice au evoluat din colecții de tip menagerie în centre de conservare.

Cuvântul “menagerie” este folosit pentru a descrie vechile grădini zoologice care au fost concepute în principal pentru a afișa o număr mare de specii de animale. Scopul grădinilor zoologice din acele zile a fost de a afișa cât mai multe specii posibil.

Majoritatea animalelor nu au fost crescute în captivitate, ci luate direct din sălbăticie. Animalele au fost expuse în cuști mici, fără a ține cont de bunăstarea animalelor animale.

Grădinile zoologice din secolul XX au scopul de a educa vizitatorii lor despre viața sălbatică și mediul înconjurător. Scopul lor este asigurați-vă că fiecare vizitator este conștient de importanță de conservare a naturii.

Animalele din cadrul Colecției de animale a Grădinii Zoologice București au calitatea de ambasadori pentru animalele din sălbăticie și inspiră vizitatorii să înțeleagă ecosistemele naturale și amenințările cu care se confruntă aceste sisteme.

Grădina Zoologică București încurajează vizitarea grădinii de către copii, tineri și adulți, fiind astfel generată o modalitate eficientă de educare a vizitatorilor privind mediul înconjurător șii viața sălbatică.

De la expunerea animalelor în cadrul amplasamentelor, asigurarea bunăstării acestora și a comportamentului lor natural, până la panourile informative și evenimentele educative desfășurate, Grădina Zoologică București urmărește creșterea gradului de conștientizare a necesității privind respectul față de viața salbatică și de natură.

În prezent multe specii de animale sunt amenințate critic cu dispariția din cauza activităților umane, astfel că prin evidențierea speciilor emblematice se asigură rolul principal al unei grădini zoologice de a contribui la conservarea speciilor și la protejarea viitorului animalelor sălbatice.