Pierderea habitatului cheie provoacă mari probleme de conservare pentru Sumatra – și, în special, pentru tigrul de Sumatra specie pe cale de dispariție critică.

Tigrul de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o subspecie rară de tigru care trăiește doar în insula indoneziană Sumatra. În urma ultimelor expediții, cercetătorii au reînnoit temerile privind riscul de dispariție a speciei.

Tigrii din insulele vecine din Java, Bali și Singapore au dispărut în secolul XX, provocând noi eforturi anti-braconaj pentru a împiedica aceeași soartă pentru subspeciile din Sumatra. Aceste eforturi au fost în mare parte de succes. Densitatea populației de tigri din Sumatra a crescut în ultimele două decenii – iar numărul lor este de două ori mai mare decât în ​​pădurile neînregistrate. Grija cercetătorilor constă în faptul că pădurile bine protejate dispar și sunt din ce în ce mai fragmentate.

Dintre habitatele pe care se bazează tigrii în Sumatra, 17% au fost defrișate între 2000 și 2012, eliminând drastic șansele tigrilor de supraviețuire. O cauză principală de despădurire a fost distrugerea habitatului pentru plantațiile de palmier de ulei

Între 1990 și 2010, Sumatra a pierdut 37% din pădurea primară. Ca urmare, subpopulațiile tigru au devenit, de asemenea, mult mai fragmentate, sporind în mare măsură amenințarea lor de dispariție în fiecare pădure individuală și ca specie.

Echipa de cercetare a combinat rezultatele cu datele altor oameni de știință și a estimat numărul de tigrii din fiecare pădure rămasă din Sumatra. Cercetătorii au descoperit că există acum numai două habitate suficient de mari pentru a găzdui mai mult de 30 de femele de reproducție, un indicator al populațiilor de tigri viabile pe termen lung.

Eroziunea zonelor mari de sălbăticie împinge tigrii sumatrani cu un pas mai aproape de dispariție. Organizațiile internaționale și grădinile zoologice se implică activ în conservarea și salvarea acestei specii amenințată critic cu dispariția.