Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare reunește toate campaniile internaționale de sensibilizare asupra necesitatății conservării păsărilor migratoare și a habitatelor acestora. Complexă prin specificul său, acțiunea urmărește să atragă atenția asupra amenințărilor cu care se confruntă acestea, importanța lor ecologică și necesitatea cooperării internaționale pentru conservarea acestora.
În 2020, tema este „Păsările conectează lumea noastră!” și a fost aleasă tocmai pentru a evidenția importanța conservării și restabilirii echilibrelor ecologice. Cuvântul cheie, „conectivitate”capătă o multitudine de sensuri, într-o perioadă în care, pe pământ au avut loc dezastre naturale ce au dat o mare lovitură echilibrului natural și așa destul de precar, poluarea, încălzirea globală au fost subiecte dezbătute pe toate canalele de comunicare, iar mai noua pandemie reevaluează prioritățile întregii omeniri. Și totuși natura se delimitează de frământările profunde ce ne afectează viața de zi cu zi, încercând cumva să se vindece prin normalitate, urmând cursul firesc al lucrurilor. Asemeni întreg regnului animal care migrează, păsările parcurg distanțe impresionante de zbor, uneori peste zone mai puțin ospitaliere, aducând la numitor comun habitate diverse, iar lipsa sau dispariția treptată a acestora influențează deopotrivă om și animal. Impactul negativ al schimbărilor de obiceiuri naturale ale păsărilor este resimțit de noi toți, tocmai de aceea importanța unei campanii de conștientizare precum cea dedicată păsărilor migratoare este majoră.
Grădina Zoologică din București susține numeroase acțiuni de educare și sensibilizare asupra importanței rolului păsărilor migratoare în menținerea echilibrelor ecologice, materializate în programele dezvoltate împreună cu instituțiile de învățământ. Odată cu deschiderea porților pentru vizitare, vom lansa o nouă serie de lecții în aer liber, cu subiecte și teme legate de speciile de păsări din colecție.