Zvelt, agil și cu privire mereu alertă, Servalul (Leptailurus serval) este un mamifer carnivor, al cărui areal de răspândire cuprinde întreg teritoriul Africii, cu excepția deșertului saharian.
Aspectul său aduce foarte mult cu pisica, de aceea este denumit uneori și pisica serval.
Vă invităm la Grădina Zoologică să admirați această grațioasă felină, despre care specialiștii ce i-au suptavegheat comportamentul, spun că se bucură de un înalt grad de inteligență.

Servalul este foarte asemănător cu ghepardul, dar de mai mici dimensiuni și cu coada mai scurtă. Fiind relativ ușor de domesticit și dresat, de-a lungul timpului îl regăsim de multe ori imortalizat alături de om. Cele mai vechi reprezentări sunt cele din arta egipteană, unde apare bucurând privirile faraonilor și a familiilor acestora.
Deși nu se află pe lista speciilor amenințate cu dispariția, servalii sunt vânați intens pentru blana lor, iar numărul de exemplare scade îngrijorător. Totodată, în anumite zone ale globului sunt folosiți ca animale de companie și împerecheați cu pisicile, rezultând exemplare hibrizi.
În ambientul natural sunt o specie solitară, le place căldura, trăiesc în imediata apropiere a unei surse de apă și cu vegetația relativ bogată. Comunică printr-un limbaj bogat în sunete. Blana în nuanțele ierburilor înalte de savană, cu pete de culoare neagră, îi conferă un camuflaj perfect în raidurile rapide de vânătoare. Se hrănește cu rozătoare mici, iepuri, păsări, insecte, reptile și broaște. Sunt mai activi la răsărit și la apus, de aceea se spune că sunt animale semi-nocturne. Picioarele din spate sunt mai lungi ca cele din față, caracteristică utilă pentru salturile în înălțime ce depășesc 3m, după păsări în zbor.
Ating în greutate aproximativ 18 kg masculi și 12 kg femelele. Dacă în libertate durata de vârstă este de circa 10 ani, în captivitate se cunosc recorduri de peste 20 de ani.
Prădători naturali ai acestora sunt hienele, șacalii și leoparzii. Cu toate că uneori a fost ținta acuzațiilor omului legate de raidurile nocturne prin gospodăriile populației băștinașe, îi este recunoscut și rolul de veritabil păstrător al echilibrului ecologic, datorită faptului că vânează cu precădere rozătoarele mici, ce afectează culturile agricole. 4608 × 3456