Ziua Mondială a Mediului 2019
World Environment Day 2019

Instituită în 1972, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a aniversa Conferința “Ecologia Umană” de la Stockholm, Ziua Mondială a Mediului aduce în fiecare an, în prim plan o temă de interes major.
Ziua Mondială a Mediului 2019 este găzduită de China, iar tema de anul acesta este “Poluarea aerului“. Statisticile sunt îngrijorătoare și vorbesc de circa 7 milioane de oameni care mor prematur, anual din cauza poluării aerului. De fapt, circa 92% din populația globului nu respire un aer cu adevărat curat.
Organizația Națiunilor Unite face apel la guverne, comunități, factori de decizie din industrie, pentru a da o mai mare pondere energiilor regenerabile și tehnologiilor ecologice în vederea obținerii unui aer sănătos.
Grădina Zoologică București a organizat, cu această ocazie, pe data de 5 iunie, evenimentul cu tema “ Noi și natura – O echipă de succes! “. Alături de specialiștii Zoo, au participat 50 de elevi de la Școala Gimnazială nr.115, din sectorul 5.
Am început cu un tur interctiv de grădină, timp în care cei mici au fost implicați în discuții despre calitatea mediului în care trăim, felul în care reciclăm pentru a salva resursele planetei, fiind totodată îndemnați să transmită mai departe, în comunitățile din care fac parte, informațiile primite.
La sfârșitul parcursului, ne-am oprit la spațiul de odihnă de la foișor, elevii au fost împărțiți pe echipe cu denumiri sugestive (echipa șerpilor, leii curajoși etc), stimulându-se spiritul de competitivitate și dorința de a învăța cât mai multe despre planetă, mediu, diferențele dintre stilul de viață urban și cel rural, modul în care fiecare individ și activitatea sa contează pentru comunitate.
Concursurile au implicat în proporție de 100% echipele, iar ecoul a fost pozitiv. Elevii au fost recompensați cu diplome și materiale informative despre biodiversitate și mediu.
Atmosfera relaxată, ambientul atractiv, unic și interesant al grădinii, dar și informațiile transmise adecvat pentru vârsta elevilor, au garantat succesul evenimentului.