ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ZEBREI

 

Viața în alb și negru!

Poate că primul lucru ce ne vine în minte când vorbim despre zebre este dilema legată de jocul de culori, dacă sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe, dar ne lămuresc specialiștii din domeniu. Zebrele au pielea neagră, cu blană scurtă în dungi alb și negru.
Sunt animale ierbivore nerumegătoare, ce trăiesc pe continentul african, iar în prezent se cunosc trei specii: Grevy, de stepă și de munte, ultima fiind întâlnită la altitudini de 2000 de metri.
Cea mai ușoară modalitate de a distinge speciile este să le examinăm aspectul, dungile celei de stepă se unesc în jurul burții, în timp ce la celelalte două specii nu.
Dealtfel, dispunerea acestora este unică pentru fiecare individ, precum amprentele umane.
Sunt animale sociale, trăiesc în grupuri concentrate în jurul surselor de apă.
Spre deosebire de rudele lor cele mai apropiate, calul și măgarul, zebrele nu au fost niciodată cu adevărat domesticite, având un caracter dificil.
Au o vedere excelentă, chiar și pe timp de noapte, dar și un auz deosebit, de asemenea mirosul și gustul sunt remarcabile.
Datorită aspectului plăcut, amuzant, zebrele au suscitat interesul creatorilor de filme de desene animate.
Cei mici își amintesc cu plăcere de simpaticul Marty (voce Cris Rock), din seria Madagascar, sau de Khumba (voce Jake T. Austin), acesta din urmă având o poveste interesantă. Filmul are drept personaj principal o zebră născută doar cu o parte din corp acoperită cu dungi. De fapt, este vorba despre Quagga, o specie dispărută de zebre, înrudită cu cea de savană. Vânatul excesiv a dus la dispariția acestei specii în secolul XIX, ultimul exemplar a murit la Amsterdam, la 12 august 1883.
Aspectul lor a inspirat designeri de modă și arhitecți, în materie de animal print fiind unul dintre modelele cele mai des folosite, indiferent de trend. Și dacă tot vorbim despre creativi, poate nu ar tebui să îi uităm și pe web designeri și publicitate, ale căror creații amuzante au făcut înconjurul internetului, un exemplu fiind și “zebra defragmentată”!
Poate că tot dispunerea de dungi albe și negre a influențat prezența constantă în limbajul comun, ca sinonim al spațiilor de trecere pentru pietoni!!
Data de 31 ianuarie a fost stabilită la nivel mondial drept Ziua Internațională a Zebrei, iar la Grădina Zoologică din București puteți admira un superb exemplar(mascul).
Vă așteptăm să îi urăm împreună „La mulți ani!”