Grațios și elegant, ghepardul este o felină mare, carnivoră, ce trăiește în India, Africa și Asia de sud-vest. De-a lungul timpului, i-a fost recunoscută supremația în materie de agilitate și rapiditate, impresionând prin viteza în sprint, ajunge de la zero la 100 km/oră în doar 3 secunde. Iar în alergare, poate atinge o viteză de până la 120 km/oră.
În cultura universală a devenit sinonim cu forța și noblețea, un exemplu ar fi fascinantul roman“Ghepardul” lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, unde trona pe blazonul familiei, sau în pictura renascentistă unde îl regăsim ca simbol al forței absolute.
Nu ezitați atunci când poposiți în marile muzee ale lumii, să îl admirați în mozaicurile din Orient, sau în cele din perioada înfloritoare Romană și Greacă. A ocupat un loc marcant și în operele de artă de inspirație religioasă din cultura universală, atât din cea egipteană, din America sau din cea europeană medievală.
Revenind în zilele noastre, situația gheparzilor din sălbăticie nu este una foarte fericită. Dispariția habitatelor naturale și vânatul excesiv pentru splendida sa blană, au dus la micșorarea dramatică a numărului de exemplare, fiind considerat o specie pe cale de dispariție.