THE BLACK SEA DAY

Sărbătorită pe 31 octombrie, Ziua Internațională a Mării Negre, marchează data la care
cele şase ţări riverane Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, în 1996.
Documentul conţine strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre, cu accent pe reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin.
Bătrânul Pont Euxin are multe povești de spus, în bogata sa istorie, pe malurile sale s-au peridat civilizații și popoare ce au lăsat mărturie orașe întregi, poeme și legende. Dar, dincolo de latura poetică și artistică, Marea Neagră reprezintă și o sursă bogată de resurse naturale. Este cel mai cel mai mare bazin de apă salmastră(cu o salinitate scăzută) al lumii, cu o faună și floră variată. Suprafața sa totală este de circa 423.000 km pătrați, iar la noi în țară litoralul se întinde pe 245 km.
Din păcate, ca și în multe alte cazuri, intervenția omului a dus la un dezechilibru major în evoluția biodiversității. Exploatarea resurselor de petrol și gaze naturale, agricultura pe bază de produse chimice, poluarea, deversările, activitatea portuară sunt doar câteva exemple care au dus la dispariția unor specii de plante și animale marine. Intensificarea transporturilor a însemnat și apariția unor specii, aduse de vasele ce traversează mările și oceanele lumi. Și-au găsit un mediu propice de dezvoltare dar au interacționat într-un mod negativ cu cele autohtone. Dacă mai punem la socoteală și reducerea sau pierderea habitatelor naturale, din diverse motive, ce țin de activitatea omului, ne putem da seama de anvergura unui fenomen complex, ce duce la afectarea în timp, a biodiversității din Marea Neagră.
Ziua Internațională a Mării Negre reprezintă un pas înainte în conștientizare și acțiune de protejare atât pentru generația actuală cât și viitor.