Cea mai mică specie de vulpe din lume, Fenekul este un veritabil supraviețuitor al deșertului.
Corpul său are o lungime de 34-36 cm, coada este de 28-30 cm și ajunge până la greutatea de un kilogram și jumătate. Labele sale sunt în întregime acoperite de blană, ce asigură protecția împotriva temperaturilor extreme și ajută la deplasarea pe nisip. Interesante și amuzante, urechile supradimensionate sunt un excelent sistem audio și termic în egală măsură. Funcționează precum un radar ultrasofisticat în detectarea prădătorilor dar și al hranei, localizând prada în primul rând prin sunet. Fenekul vânează insecte, rozătoare, păsări, șopârle dar adaugă în dieta zilnică și rădăcini sau plante care îi furnizează doza necesară de apă.
Totodată urechile asemănătoare celor de liliac acționează ca radiatoarele și disipează căldura.
Fenekul este un animal monogam, trăiește în grupuri formate din descendenți de mai multe generații. În arealul său de răspândire este activ atunci când temperatura scade, adică mai ales după apusul soarelui, când vânează și sapă tuneluri în nisip pentru a-și face adăpost.
Aspectul său drăgălaș și dimensiunile reduse l-au făcut un animal atractiv de companie, un fenomen care a dus la scăderea drastică a numărului de exemplare, alături de vânatul excesiv pentru blana sa deasă.
Dacă am reușit să vă captăm interesul pentru acest minunat animal, vă așteptăm la Zoo să îl admirați și să aflați mai multe despre Fenek!