LEOPARDUL DE ZĂPADĂ Un aristrocrat enigmatic al înălțimilor

LEOPARDUL DE ZĂPADĂ Un aristrocrat enigmatic al înălțimilor

LEOPARDUL DE ZĂPADĂ
Un aristrocrat enigmatic al înălțimilor

Solitar și misterios, leopardul de zăpadă(Panthera Uncia) este un mamifer de dimensiuni mari, din clasa felidelor.
Pentru a crește gradul de conștientizare asupra numărului mic de exemplare ce trăiesc în libertate, statisticile vorbesc de circa 6000, organismele internaționale de specialitate au stabilit data de 23 octombrie ca Ziua Internațională a Leopardului de zăpadă. Manifestările ce au loc în jurul acestei date aduc în prim plan nevoia de conservare a speciei și importanța adoptării măsurilor de prevenire a braconajului.
Arealul său de răspândire se întinde pe o suprafață largă din zonele muntoase ale Asiei Centrale. De fapt, fiecare exemplar vânează pe o zonă întinsă, un teritoriu bine determinat, trăiește solitar, la altitudini de până la 4500 m, pe crestele munților, sau pe platouri înalte.
Pândește cu multă răbdare și vânează grațiosul ibex, capre de munte, păsări, iepuri sau chiar reni, fiind capabil să doboare o pradă de trei ori mai mare decât el. Este greu de observat, deoarece este activ mai mult seara sau la răsăritul soarelui. Pe timpul zilei este retras, sporind misterul țesut în jurul obiceiurilor și comportamentului său.
Aspectul său este foarte elegant, un corp fluid, de felină mare, cu o blană spectaculoasă deasă și moale, în nuanțe de gri fum până la un alb argintiu, cu pete negre. Asemeni amprentelor umane, fiecare exemplar deține un cod cromatic și de dispunere a petelor. Privirea magnetică, metalizată denotă o atenție deosebită, iar coada groasă, acoperită de blană îi servește ca balansoar în sărituri.
La Grădina Zoologică din București, puteți admira în fiecare zi un superb exemplar pe nume Valdi, căruia îi place viața la înălțime și este un nobil desăvârșit!

Specii salvate de la dispariție de Grădinile Zoologice

Specii salvate de la dispariție de Grădinile Zoologice

Specii Salvate prin implicarea grădinilor zoologice

 

Calul Przewalskis

Calul Przewalskis (calul sălbatic asiatic, calul sălbatic mongol sau Takhi) este ultima specie de cal sălbatic. În anii ’60 Przewalskis a dispărut din sălbăticie, dar prin implicarea activă a grădinilor zoologice, la începutul anilor ’90 primele repopulării au devenit realitate.

Acum, în urma unui proces amplu de reintegrare caii Przewalskis din grădinile zoologice trăiesc în trei parcuri naționale din Mongolia. Specia este considerată încă pe cale de dispariție, dar partea cea mai critică a programului de conservare și reintegrare în sălbăticie a fost depășită.

Tamarinul-leu auriu

Este o specie în pericol de dispariție. În 1970 numai 200 de exemplare se mai regăseau în sălbăticie. Urmare a eforturilor grădinilor zoologice, peste 146 de tamarini leu auriu, născuți în captivitate au fost reintroduși în mediul lor natural. În prezent se regăsesc peste 3000 de exemplare în sălbăticie!

Implicarea grădinilor zoologice în programe de conservare a speciei a făcut posibilă reintegrarea în natură a aproape 50 de exemplare de antilopa cu coarne sabie (Oryx dammah) în Tunisia, Maroc și Senegal.

Antilopa cu coarne sabie este încadrată în categoria speciilor dispărute în sălbăticie.

                 

Condorul Californian

Condorul din California a fost odată în pragul dispariției – au mai rămas doar 27 de exemplare. Păsările au fost luate în captivitate pentru a începe un program de reproducere pentru a ajuta la salvarea Condorului Californian de la dispariție.

Acum există sute de astfel de păsări uriașe, datorită eforturilor consacrate conservării parcului sălbatic din San Diego și a zoo-ului din Los Angeles.

 

Broasca Corroboree

Broaștele Corroboree sunt mici, negre și galbene, trăiesc doar într-o mică zonă subalpină din Australia și au fost aproape eliminate, din cauza unei ciuperci introdusă accidental în Australia prin alți amfibieni și care a infectat un număr mare de exemplare de Corroboree, atacând în special cheratina – proteina cea mai importantă din pielea broaștei.

Dar în ultimii ani, grădinile zoologice, au creat o populație de broaște Corroboree, care sunt acum înapoiate în sălbăticie, în habitate speciale.

Bongo Bongo-ul de Est este o antilopă mare care trăiește într-o regiune densă și îndepărtată din Kenya. Braconajul și pierderea habitatului au redus populația sălbatică la un număr șocant de scăzut. Există acum mai multe antilope Bongo de est în captivitate decât în ​​sălbăticie. În întreaga lume, grădinile zoologice lucrează împreună la un program de reproducere a acestora pentru a menține o populație viabilă care va acționa ca un număr de siguranță pentru supraviețuirea acestei specii.  Regent Honeyeater Acestă pasăre viu colorată din Australia se bazează pe nectarul unei anumite specii de copac de eucalipt pentru hrană. Din păcate, despăduririle au însemnat pierderea acestei importante surse de hrană, iar acum se estimează că în Australia există mai puțin de 1.500 de păsări de miere Regent. Datorită programelor de reproducere dedicate în zoo-urile australiene și inițiativele de plantare a copacilor, viitorul critic al păsării Regent Honeyeater pe cale de dispariție pare mai sigur.    Broasca Panama de aur  Această uimitoare mică broască aurie panameză este, de asemenea, incredibil de otrăvitoare, o apărare pe care o folosește pentru a preveni prădătorii. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a o proteja de un focar devastator al unei boli fungice. Se crede că broasca a fost dispărută în sălbăticie din 2007. Dar, înainte de aceasta să se fi întâmplat, o populație a fost luată în captivitate pentru păstrare și un număr de grădini zoologice au colaborat la un proiect de conservare pentru a menține speciile în pericol de dispariție.

Leopardul de Amur

În sălbăticie mai există doar câteva zeci de exemplare de Leoparzi de Amur. La fel ca multe specii, Leoparzii de Amur sunt amenințați cu dispariția urmare a pierderii habitatului, braconajului și dezvoltării umane. Cu toate acestea, un program de reproducere început în anii 1960 înseamnă 200 de Leopardzi Amur care există acum în grădinile zoologice din întreaga lume, asigurând un viitor pentru specie. Reintroducerea în sălbăticie este dificilă, dar organizațiile de conservare și guvernele colaborează pentru a aduce leopardul înapoi în habitatul său din Asia de Nord-Est.

 

Vești bune pentru Urșii Panda Gigant de la IUCN

Vești bune pentru Urșii Panda Gigant de la IUCN

Urșii panda gigant au fost încadrați de la ”specie pe cale de dispariție” la ”specie vulnerabilă” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), fiind înregistrată o creștere a populației cu estimativ 17 % din 2014 până în prezent.

În următorii 80 de ani, schimbările climatice ar putea distruge mai mult de 35% din pădurile de bambus, unde panda trăiesc pe o dietă exclusivă din bambus. Aceasta ar avea cu siguranță consecințe pentru conservarea lor.

“Deși decizia de a evalua panda uriaș la vulnerabil este un semn pozitiv care confirmă faptul că eforturile guvernului chinez pentru conservarea acestei specii sunt eficiente este foarte important ca aceste măsuri de protecție să continue”

Panda uriașă – simbolul național al Chinei – se află pe lista IUCN pe cale de dispariție din 1990. Dar China a fost conștientă de declinul lor din anii 1960. De atunci, o combinație de protecție forestieră, reîmpădurire și legi stricte împotriva uciderii pandelor au permis populației de panda să se refacă. Aproximativ 1864 de panda trăiesc astăzi în sălbăticie, potrivit celui mai recent studiu.

Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor, EAZA

Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor, EAZA

Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor, EAZA

Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor [European Association of Zoos and Aquaria – în continuare EAZA], înființată în anul 1992, reprezintă cea mai mare asociație a grădinilor zoologice și a acvariilor din lume, fiind formată din 345 de instituții membre din cadrul a 41 de state din Europa și Orientul Mijlociu, incluzând membrii din 25 de state din cele 27 din cadrul Uniunii Europene.

Misiunea Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor constă în facilitarea cooperării între grădinile zoologice și acvariile Comunității Europene, având ca obiectiv principal menținerea unor standarde corespunzătoare pentru animalele captive și pentru prezentarea acestora către public, precum și participarea la cercetările științifice și la conservarea biodiversității la nivel mondial. Aceste obiective vor fi atinse prin stimularea și coordonarea eforturilor Comunității în educație, conservare și cercetare științifică, prin cooperarea tuturor organizaților relevante și prin influențarea creării unui context legislativ adecvat aplicabil la nivelul Uniunii Europene.

Pe lângă susținerea membrilor EAZA în inițiativele proprii de bunăstare a animalelor, EAZA a adoptat o abordare multidimensională și multidisciplinară de promovare a bunăstării animalelor. Acest lucru este susținut prin intermediul Comitetului EAZA pentru asistență tehnică, al Academiei EAZA și al Grupului de lucru EAZA pentru bunăstarea animalelor; plus fonduri generoase de la Fondation Segré și Asociația Mondială a Acvariilor zoologice (WAZA), toate acestea urmărind să ghideze și să sprijine instituțiile în ceea ce privește cele mai bune practici de bunăstare a animalelor și standardele de management zoo.

 

Ce este bunăstarea?

Bunăstarea animalelor se referă la bunăstarea fiziologică și psihologică a animalelor – în mod eficace, cum se comportă animalul individual, mental și fizic, într-un moment particular. Aceasta înseamnă adoptarea unei abordări multidisciplinare bazate pe dovezi științifice care să asigure că nevoile și dorințele animalului sunt îndeplinite. Aceasta ar trebui să includă, de exemplu, furnizarea de îngrijiri veterinare eficiente, respectarea cerințelor dietetice, oferind animalelor posibilitatea de a-și realiza repertoriul comportamental specific speciilor și de a promova stări emoționale pozitive.

Știința bunăstării animalelor a progresat în ultimii ani, iar metodele prin care evaluăm bunăstarea continuă să evolueze. Noile cercetări și noile idei ne împărtășesc înțelegerea nevoilor și dorințelor specifice speciilor, individuale. Prin efectuarea acestor cercetări și prin aplicarea cunoștințelor dobândite, cele mai bune practici privind bunăstarea animalelor continuă să progreseze.

Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România (FGZAR), organizație înființată la inițiativa Zoo București este recunoscută de către EAZA, ca membru asociat.

Mamiferele

Mamiferele

Clasa Mamiferelor include aproximativ 5000 de specii grupate în 26 de ordine, dar schema de clasificare se modifică pe măsură ce sunt descoperite fosile și se efectuează noi studii asupra ADN-ului.

Trei caracteristici sunt cel puțin comune în cazul maiferelor care nu se găsesc în alte animale: trei oase ale urechii medii, părul și producția de lapte de către glandele sudoripare modificate numite glande mamare.

Speciile de mamifere au evoluat pentru a trăi în aproape toate habitatele terestre și acvatice de pe planetă. Mamiferele locuiesc în fiecare biom terestru, de la deșerturi până la pădurile tropicale, până la zonele polare. Multe specii sunt arboreale, petrecând mai mult sau mai mult timp în vârful copacilor. Multe mamifere sunt parțial acvatice, care locuiesc în apropierea lacurilor, cursurilor sau liniilor de coastă ale oceanelor, iar altele precum Balenele și delfinii sunt pe deplin acvatice și pot fi găsite în toate oceanele lumii și în unele râuri.

Există trei grupuri majore de mamifere, fiecare fiind unificată de o caracteristică majoră a dezvoltării embrionare. Monotremele (Prototheria), precum ornitorincul sunt mamifere care depun ouă. Marsupialele (cangurii) au o perioadă scurtă de gestație (8 – 43 zile) și dau naștere la pui vii. Gestația durează mult mai mult la mamiferele Placentare (Eutheria).

Comportamentul mamiferelor variază substanțial în rândul speciilor. Ca endoterme, mamiferele necesită mai mult aport de energie decât ectotermele de dimensiuni similare, iar modelele de activitate ale mamiferelor reflectă cerințele lor înalte de energie. De exemplu, termoreglarea joacă un rol important în comportamentului mamiferelor. Exploatarea excesivă, distrugerea și fragmentarea habitatelor, introducerea speciilor exotice, precum și alte presiuni antropice amenință mamiferele din întreaga lume. Cel puțin 82 de specii de mamifere au dispărut. În prezent, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale (IUCN) a enumerat aproximativ 1000 de specii (aproximativ 25% din toate mamiferele cunoscute) ca fiind în pericol de dispariție.

Recorduri din lumea animalelor

Balena Albastră este cel mai mare și cel mai greu animal de pe Planetă, având 24m lungime și cântărind până la aproape 109000 kg. Puiul de balenă albastră nou născut este cel mai mare pui din lume are 7-8 m și cântărește între 1800 – 2700 kg.  Dar asta nu este tot! Balena albastră este și cea mai zgomotoasă… mormăielile ei pot atinge 188 decibeli, cu 40 de decibeli mai zgomotoase decât motorul unui avion cu reacție.

Înalt de până la 4 metri, la nivelul umărului și cântărind până la 6.400 kg, elefantul african de savană este cel mai mare animal terestru. Poate mânca până la 136kg de coajă de copac, frunze, ierburi în fiecare zi.

Dacă Balena albastră și Elefantul african de savană sunt cele mai mari mamifere, cântărind doar 2 grame și având 3,8 – 5 cm lungimea corpului, chițcanul pitic este considerat cel mai mic mamifer din lume. Cel mai înalt mamifer este bineînțeles Girafa! 5,8 metri înălțime, din care gâtul măsoară 2 metri.

Și care sunt oare cele mai leneșe mamifere? Leneșul preferă să doarmă între 15 și 18 ore pe zi, dar deși pe uscat se mișcă foarte încet, atârnați de crengi cu capul în jos, sunt foarte buni înotatori.

Pierderea habitatului cheie provoacă probleme în Sumatra

Pierderea habitatului cheie provoacă probleme în Sumatra

Pierderea habitatului cheie provoacă mari probleme de conservare pentru Sumatra – și, în special, pentru tigrul de Sumatra specie pe cale de dispariție critică.

Tigrul de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o subspecie rară de tigru care trăiește doar în insula indoneziană Sumatra. În urma ultimelor expediții, cercetătorii au reînnoit temerile privind riscul de dispariție a speciei.

Tigrii din insulele vecine din Java, Bali și Singapore au dispărut în secolul XX, provocând noi eforturi anti-braconaj pentru a împiedica aceeași soartă pentru subspeciile din Sumatra. Aceste eforturi au fost în mare parte de succes. Densitatea populației de tigri din Sumatra a crescut în ultimele două decenii – iar numărul lor este de două ori mai mare decât în ​​pădurile neînregistrate. Grija cercetătorilor constă în faptul că pădurile bine protejate dispar și sunt din ce în ce mai fragmentate.

Dintre habitatele pe care se bazează tigrii în Sumatra, 17% au fost defrișate între 2000 și 2012, eliminând drastic șansele tigrilor de supraviețuire. O cauză principală de despădurire a fost distrugerea habitatului pentru plantațiile de palmier de ulei

Între 1990 și 2010, Sumatra a pierdut 37% din pădurea primară. Ca urmare, subpopulațiile tigru au devenit, de asemenea, mult mai fragmentate, sporind în mare măsură amenințarea lor de dispariție în fiecare pădure individuală și ca specie.

Echipa de cercetare a combinat rezultatele cu datele altor oameni de știință și a estimat numărul de tigrii din fiecare pădure rămasă din Sumatra. Cercetătorii au descoperit că există acum numai două habitate suficient de mari pentru a găzdui mai mult de 30 de femele de reproducție, un indicator al populațiilor de tigri viabile pe termen lung.

Eroziunea zonelor mari de sălbăticie împinge tigrii sumatrani cu un pas mai aproape de dispariție. Organizațiile internaționale și grădinile zoologice se implică activ în conservarea și salvarea acestei specii amenințată critic cu dispariția.